Syskonkärlek i sin bästa form

Två tjejer på 5 och 7,5 år gamla. Utseendemässigt är dom så himla lika när man jämför dom i samma ålder. Till sättet skiljer dom sig mycket mer åt. Två systrar med varsin stark vilja gör att det slår gnistor mellan varven. En stor som vill bestämma och slippa sin lillasyster mer och mer och en liten som vill göra samma saker som sin storasyster med resultat att livet är så orättvist för henne.

Skillnader och likheter som dessutom går att se hos vilken av föräldrarna som det kommer ifrån.

Ibland är det som med alla barn tröstlöst att lyssna på gnäll och gap men så finns också dom där ljusglimtarna som gör att man bara smälter.

Igår började simskolan för säsongen och båda tjejerna ska nu vara i samma grupp, i den stora bassängen, efter att inte minst lilla M på ett drygt halvår har skakat av sig all sin avsky för vatten. I slutet av förra året vägrade hon att ens doppa huvudet i den lilla grunda bassängen. Numera är hon mer under vattnet än över detsamma.

När det efter uppvärmningen var dags att hoppa i vattnet så var det alla barn i jämte varandra vid bassängkanten. En och en fick tala om vad dom heter och sedan, med hjälp eller själv, hoppa i vattnet till väntande ledare. Barnen hoppar i från höger till vänster och vi ser hur stora N står först i tur med M efter henne. Dom håller handen och väntar. Helt plötsligt så byter dom plats så att M står först på tur av dom.

Första tanken är att N som i många andra fall väljer att skicka lillasyster först in i något lite obekvämt. När det väl är dags för M så verkar hon inte vilja hoppa i men det handlar inte om det. Det handlar om att hon inte vågar säga vad hon heter till ledaren. N har låtit M gå före för att hon ska kunna hjälpa till att säga hennes namn innan hon hoppar i vattnet. Efter den hjälpen är ledaren helt övertygad om att hon i princip behöver lyfta ner M i vattnet, men då säger M ifrån, ber ledaren backa och hoppar resolut i vattnet och fortsätter crawla till kanten 5 meter bort.

Sedan ser vi hur storasyster under en halvtimmes simskola hjälper M att få tag i kanten med en hand (hon är för kort för att bara stå på botten) och håller en arm runt henne när det behövs. Hela tiden full koll både på sig själv och sin lillasyster som hon vet inte bara kan stå och titta. I sin iver att hjälpa henne blir det nästan så att hon är i vägen för M när hon ska simma, men allt bara för att vara hjälpsam.

Båda var nöjda, glada och enormt duktiga i vattnet och allra mest duktig var N som tog så bra hand om en M som hon visste behöver lite extrahjälp tills hon växt en decimeter till eller så…

Det är lätt att haka sig fast vid det där gnället och gnabbandet två systrar emellan. Ska försöka att då istället tänka på första simskoledagen i Sandaredsbadet hösten 2012. En liten tjej som växt enormt snabbt det senaste halvåret, under vår långresa och tiden därefter, och en stor tjej som verkligen visar att hon nu är en skoltjej, bra kompis och storasyster på samma gång.

När det väl sätts på prov så finns den där. Syskonkärleken och omtanken om varandra.