Termins-start med nya rutiner och andra förutsättningar

Semestern är över för den här gången. 

Jag räknade ut igår att det faktiskt var min 24:e sommarsemester sedan jag började arbeta efter skolan.

När semestern är över så innebär det också att barnens sommarlov är slut. Ett går tillbaka till dagis, och är helt plötsligt nästan störst där, samtidigt som att det är första gången som hon inte är där med sin storasyster.

För den stora tjejen är det istället så att hon nu är minst helt plötsligt. Att börja förskoleklass, med några veckor uppvärmning på fritids, är en helt annan sak än det hon har varit van vid i fem års tid sedan hon började på dagis. En hel skola med barn ända upp till högstadiet dit hon nu alltså ska gå varenda skoldag i tio års tid fram till att hon är 16 år!

Jag är helt övertygad om att hon kommer att klara det hur bra som helst. Själva kunskapsbiten som sådan är jag inte det minsta orolig över att hon ska fixa med bravur och den andra biten, med alla nya kompisar och ett betydligt tuffare klimat än på dagis, tror jag också att hon med sin smartness och den grund hon har med sig, från de senaste åren på Ekdalens förskola, kommer att fixa. På något vis är det dags för henne att, utan att på något vis blir stor för fort, ta ett steg bort ifrån en del av dagisbeteendet.

Med lillasyster är det kanske snarare så att hon, stor som hon nu kommer att tycka att hon är, kan bli lite för kaxig.

Bara det att hon cyklar utan stödhjul har satt vissa spår. Ett exempel på detta med att känna sig stor är när hon för någon vecka sedan inte fick leka med sin syster, som hade en kompis hemma, och var ledsen över detta.

När hon fick förslaget att istället gå ut och leka med två tjejer som går på samma dagis som henne utbrast hon istället i att "Jag vill inte leka med någon som har stödhjul på cykeln!"

Nu får hon nog bita i det sura äpplet och leka även med dom som fortfarande har stödhjul på sin cykel. Det blir liksom lite besvärligt i livet annars om det är kriterier likt denna som ska avgöra vem som duger…

När nu den första arbetsdagen är avklarad så vet man ju, baserad på den där erfarenheten från 24 tidigare tillfällen, att det ganska snart blir vardag även av detta. Och snart är det ju dags för semester igen…