Majsa kicker och Gyllene Tider

Mina första riktiga musikidoler som jag kan minnas var Gyllene Tider. Visst fans det andra artister och låtar före dom som jag tyckte var bra, men just deras första skiva var något jag fastnade rejält för.

Jag hade inte skivan själv, LP:n som det handlade om då, utan jag var beroende av att antingen spela in deras låtar från radion på kassettband eller helt enkelt be någon som hade den åtråvärda skivan att göra det åt mig. Några som hade denna skiva var "Majsa kicker", mitt eget namn från barndomen på de fyra tjejer som bodde grannar med oss. Ett hus emellan, men likaväl grannar.

Majsa kicker var inget annat än Majs flickor givetvis och där fanns albumet Gyllene Tider med Gyllene Tider att lyssna på och få hjälp med att få inspelat på ett C60-band.

När jag nu, nästan 30 år senare lyssnar på Gyllene Tider så är det just detta första album tillsammans med det andra Moderna Tider som är de jag tycker är bra. När jag fick det hett eftertraktade albumet Puls, på kassettband, på min 12-årsdag så var det faktiskt något av en besvikelse

Det finns bra låtar även på Puls och Heartland Café, men inte på samma vis. Och det som sedan rönte så stor kommersiell framgång på 1990- och 2000-talet håller inte alls på samma vis för mig.

Hos Majsa kicker fanns även min första stora kärlek Marita. Henne var jag kär i när jag var 5 år och för henne kunde jag springa hem och ta på mig min jeansjacka bara för att vara fin. Att hon var mycket äldre än mig, tio år tror jag, spelade ingen roll då. 

När hon sedan träffade sin kille och blivande man och köpte huset som ligger mittemot mitt barndomshem så hade min kärlek till henne tagit slut för ett bra tag sedan.

Istället hade 70-tal blivit 80-tal och jag diggade till Billy, Chrissie, Flikcorna på TV2 och alla dom andra Gyllene Tider-låtarna som var så bra då och som fortfarande håller. Kanske av nostalgi men jag tror inte det.

För övrigt anser jag att Sommartider är en av de sämsta låtarna som Gyllene Tider någonsin har gjort.