Midsommar förr och nu

Midsommar 2009 sker på ett fridfullt sätt hemma i Bollebygd. Nåja, en galen Milla som trotsar allt som kommer i hennes väg kanske inte är helt fridfullt. Men i jämförelse med vissa andra midsomrar förr om åren så är det just fridfullt.

1991 och 1992 är exempel på år som i alla fall definitivt inte var lika nyktra som nu för tiden. Det var år av midsommarfirande som började med ledig torsdag före midsommarafton med resa ner till Falkenberg och Skrea strand där en liten stuga väntade för 3 dagars festande. Det var en bil, fyra personer och en hel massa öl och sprit. På vägen ner från Gällstad till Falkenberg stannade vi till på Gekås i Ullared och inhandlade bland annat viktiga detaljer som slödricka att blandar grogg med.

Väl på plats parkerades bilen och den användes sedan av förklarliga skäl inte förrän på söndag eftermiddag.

Det som sedan följer är vad som kan betecknas som supande med mer eller mindre hög promillehalt. Ett traskande längs med strandgatan till andra som man kände och inte kände, till campingplatsen för att kolla läget och tillbaka till stugan för att hämta mer öl och sprit. Hade jag sett mig själv där idag så hade jag förmodligen blivit lite fundersam. Då var det här en av sommarens höjdpunkter och något som planerades månader i förväg.

Att man sedan gjorde en del rena dumheter, förutom att bli för full, är inte heller något som idag känns speciellt moget. Ett av åren gick jag och en av de andra killarna runt med en nyckel som passar till såna där utvändiga proppskåp som satt på alla stugorna. På ett antal stugor öppnade vi och skruvade ur alla tre propparna. En del av dom slängde vi i havet direkt och resten la vi i bagaget (!) på den bil vi åkte i. Helt vansinnigt men preskriberat.

Det sista av dessa fylleslag till midsommarfirande på Skrea Strand var just 1992. Det året träffade jag en tjej och vi bestämde att höras av efter det att jag varit på min semester i Spanien, någon gång i mitten av juli, för att bestämma träff igen.

På min semester träffade jag istället den tjej som skulle bli min flickvän och sambo i 6 år och när hon, som var ifrån Skåne, i sin tur ringde till mig första gången efter resan så blev jag helt stum under en lång stund och visste inte vad jag skulle säga. Jag kunde nämligen inte skilja på rösten av den tjej från Heberg i Halland, som jag träffade på midsommardagen, och tjejen från Eslöv i Skåne som jag träffade i Lloret de Mar i Spanien.

Det som slog mig när vi var ute och handlade lite idag på eftermiddagen var att detta sannolikt är den dag på hela året när promillehalten är som allra högst redan mitt på dagen och sedan håller en stadigt hög nivå resten av eftermiddagen och kvällen, mellan sill och nubbe, små grodorna och till det att grillen tänds och slocknar.