Ett band som bryts

Att växa upp i ett litet samhälle har säkert både sina positiva och negativa delar.

Det var säkert något som man var mindre medveten om förr i tiden när världen var mindre och där vi inte visste allt om alla i Sverige och världen på samma  vis som idag. På 70- och 80-talet fanns bara några statliga tv-kanaler och internet var inte ens i närheten av att existera i vårt medvetande. Livet var, på gott och ont, något som var mindre och mer isolerat än vad det är idag och perspektiv på tillvaron som idag är fullt naturliga existerade inte hos människor i gemen på den tiden.

Torsbo, där jag växte upp och till allra största delen levde mitt liv fram till 25 års ålder, var inget undantag ifrån detta. Ett samhälle så beroende av en stor arbetsplats som gjorde att, när denna slog igen tidigt på 70-talet, en långsam nedmontering av hela samhället påbörjades. Inte unikt, men likafullt var det så.

Idag är det ett slumrande samhälle med drygt 100 invånare, som inte har mer än uppskattningsvis max 20 arbetstillfällen, och utan någon serviceinrättning kvar annat än möjligheten att tanka bilen vid Torsbo Handels. Jag lägger ingen värdering i att det är så nu, men kan konstatera att det där inte har funnits samma underlag att bygga ett fortsatt starkt landsbygdssamhälle så som har gjorts i närliggande delar av regionen.

I detta samhälle har jag fortfarande kvar min mamma och min morbror med sambo. Min mamma har precis lyckats sälja sitt hus på ett överraskande snabbt sätt och min morbrors hus är ute till försäljning nu.

Det kan bli så att min mamma bor kvar i samhället i en lägenhet, men det är minst lika sannolikt att hon flyttar därifrån till Gällstad.

Då försvinner det sista bandet för mig med det samhälle där jag växte upp och bodde ända fram till 1996. Visst finns det fortfarande personer där som jag känner, men inte någon naturlig koppling som gör att jag kommer mer än att passera där.

Innan detta kanske blir verklighet ska ett helt hus tömmas och flyttlasset gå ifrån det hus som min mamma bott i sedan slutet av 60-talet.