Lilla stjärna

Ett par timmar med dottern på skolan idag.

Ett möte med kommande klasskamrater i klass F1 på Bollebygdsskolan som startar sin första termin 22 augusti. En montesoriklass med 16 nya elever (F) och 7 elever (1) som snart averkat sitt år i förskoleklass ska gå tillsammans med två lärare. 

Spännande att se vilken stor skillnad det är på barnen den åldern och hur enormt svårt det måste vara att tillgodose alla elevers individuella behov. 

image from images.instagram.com

I alla fall var det några timmar som var positiva för N och garanterat gör det som hon längtar så mycket efter ännu enklare i augusti. Att för henne ännu mer aktivt få ta del av de bokstäver och siffror som hon så länge redan har varit så intresserad av kommer att bli bra för henne. Även allt annat som hon, precis som alla andra barn, är så nyfikna på tror jag kommer innebära en positivi explosion av kunskap i hennes hjärna.

Hon ställer ofta frågor, funderar en stund och kommer tillbaka och kollar att hon fattat rätt. Som i morse när jag sa att det skulle bli åska. Vad är åska frågor hon då och jag försöker mig på en så enkel förklaring som möjligt: när varm och kall luft möter varandra uppe i himlen så blir det precis som explosioner.

Hon kom tillbaka efter en kvart och visade med händerna hur hon trodde att det fungerade. Om det kommer kall luft här ifrån vänster rakt in i den här varma luften till höger så smäller det. Är det samma sak om det kommer kall luft nerifrån som krockar med varm luft där uppe? Vad svara man på det tro? Förmodligen är det så…

Jag pratade med en mormor som var där med sitt barnbarn som ska börja i samma klass som N. Hon berättar att om hon tyckte att det gick fort när barnen var riktigt små så går det ännu snabbare när dom väl börjar i skolan.

Först börjar dom i skolan och helt plötsligt står dom där och tar studenten. Det är ju det där med att tiden går så fort.

Om vi inte flyttar på oss av någon orsak så ska tio av dom åren klaras av i den skola som hon idag var och besökte. Det är en ganska nedgången skola vi har i Bollebygd, men stora renoveringsplaner finns och det känns som bråttom med detta med tanke på standard och den tillströmning av både nyinflyttade familjer och nyfödda barn som sker i kommunen.

Men det viktigaste är trots allt att det finns personal som har kompetens och tid att ta sig an alla dessa små barns egensinnigheter och behov så bra som möjligt. Jag fick ett gott intryck av detta idag och själva montessoripedagogiken, som jag ärligt talat inte varit speciellt insatt i tidigare, känns också helt rätt.

I alla fall tror jag att det passar just N alldeles utmärkt. Min första lilla stjärna.