Barndomens lediga dagar med min kusin

I barndomen var det en av mina kusiner som jag tillbringade så många lediga sommarlovs- och vinterlovsdagar tillsammans med. Oftast hemma hos mormor men även hemma hos honom. Det skiljer ett år mellan oss, han är äldst, och väldigt mycket av allt vi gjorde fokuserade kring sport av något slag. Även om det var på lika villkor så var det en lek med en fysiskt överlägsen kusin som var superbra på det mesta som hade med idrott att göra. Skillnaden mot mig var egentligen enorm för att vara helt ärlig. Det handlade om talang helt enkelt.

När vi var hos mormor så sov vi ofta i varsin brun soffa i hennes vardagsrum.

Den första sommaren som mormor, och morfar som fortfarande levde, bodde i sitt hus så byttes teglet på taket ut. Vi lekte nedanför på gräsmattan och roade oss bland annat åt den föga smarta sysselsättningen att kasta dartpilar upp i luften och såg var dom landade. Det här gjorde vi en stund tills en av pilarna landade i bulls eye – i mitt huvud.

Vi spelade enormt mycket fotboll i mormors trädgård. Det var äppelträd som stolpar när vi sköt straffar och det var ett äppelträd som en stolpe och häcken som den andra när vi spelade mot varandra

Just ett av dom där äppelträden är också föremål för två brutna armar. Min högerarm.
Första gången var annandag jul 1977, en snölös sådan, när vi spelade fotboll och jag blev fälld vid det där äppelträdet, landande på armen som efter det kändes konstig. Till sjukhus där det snabbt konstaterades att den var bruten. Gips i 6 veckor.

Andra gången var på sommaren 1978, en solig sådan, när vi klättrade i det där äppelträdet. Jag föll, fastnade i en gren med tröjan och fortsatte sedan falla och landade på armen som återigen kändes lika konstig som ett halvår tidigare. Till sjukhus där det konstaterades att den var bruten på samma ställe som förra gången. Gips i 6 veckor.

Efter det bröt jag ingen mer arm i min kusins sällskap…

Vi var som sagt ganska ofta hemma hos min kusin också. Dom bodde på andra sidan landskapsgränsen i Småland. Även där var det mycket fotboll, landhockey och annan sport. På vintern åkte min kusin slalom i den stora backen där och vid samma backe arrangerades någon sommar lådbilsrace. Vi var där och tittade på när han körde nerför backen.

Den där lådbilen fanns sedan hemma hos min kusin och vid något tillfälle så körde vi med den i backarna vid deras hus. En satt i bilen och den andre fixade farten och ställde sig sedan bak och åkte med nerför backen. Vid den sista färden var det jag som stod där bak och när bilen svängde längst ner i backen så ramlade jag och fick en spik på bilen rakt in i fotleden. Till sjukhus för vård med resultat att i flera veckor varje dag ta bort förbandet och riva loss sårskorpan så att det kunde läka inifrån

Som ni hör var det en del skador på vägen, men vi hade också enormt roligt för det mesta. Vi badade i sjön hemma, vid sjön där dom då hade en sommarstuga under några år och vi badade på gräsmattorna (!) vid västkusten en regnig sommar. Bordtennis- och biljardturneringarna i fritidsgården, hockeyspelsmatcherna på mormors soffbord och alla skitbubbar och 21-rundor som vi spelade är bara en del av allt annat.

Sedan mormor dog för 5 år sedan så träffas vi i bästa fall en gång om året när en traditionell boule-dag arrangeras. Så är det och det kanske ändå är oftare än vad många andra träffar sina kusiner som dom ägnade så många dagar och nätter tillsammans med som barn.