Personligt bokslut 2010

Året som tar slut imorgon har på det personliga planet varit ett, vad ska man säga…, utmanande år på många sätt.

Utmaningarna har bestått av olika saker och i huvudsak kan man sammanfatta det i två delar. 

Det första har varit att utmana mig själv och göra sådant som jag gärna har velat göra men aldrig kommit mig för att våga. Att helt enkelt utmana livets onödiga begränsningar

Ett konkret exempel på detta är att jag såg till att börja åka skidor utför. Första turen, eller vad man ska kalla det, i Ulricehamn den 2 januari var väl inget som gick till historien som en studie i stil. Inte heller det andra tillfället på Isaberg i Hestra var något att dokumentera även om det gick bättre. Men en vecka i Lindvallen gjorde mig helt ärligt frälst av utförsåkning och jag ser inte längre det som något obehagligt och oövervinnerligt.

Den andra utmaningen under året var att ta sig fram emot och förbi 40-årsdagen med sunt förnuft och lugnet i behåll. Det är en gräns i åldern som har påverkat styrningen i mitt huvud en längre tid, med allt som det skulle innebära att passera denna, men väl där över denna gräns så var allt precis som vanligt och det var snarare en lättnad att ha klivit över.

Vid sidan om detta kan jag också, som ett tecken på att tiden går fort, konstatera att min äldsta dotter fyllde 5 år i april. För ett tag sedan ramlade den första tanden ut och hon läser nu enklare böcker på egen hand. 

Rest har vi gjort i familjen även det här året.

I januari var jag och frun på Salt & Sill på Klädesholmen. En helg ensamma tillsammans som var välkommen.

I maj var hela familjen iväg i Vimmerby och besökte Astrid Lindgrens Värld. Vi bodde i en liten campingstuga, vilket barnen älskade, och träffade alla deras favoriter. Pippi var utan tvekan bäst!

I juli åkte vi till Stockholm i 3 dagar. Tågresa och boende på Scandic Norra Bantorget. Det här var den perioden i somras när det var som allra varmast och vistelsen fick ske i ett lugnt och sävligt tempo för att inte smälta bort. Men vi hade det bra med besök på Skansen, båttur och shopping som några delar. 

Sista helgen i augusti åkte jag och några kompisar iväg till Notbodudd utanför Säffle vid Vänern och hade en trevlig helg med lite grillat, lite öl och gott tjöt.

I november var det sedan dags för årets charter-vecka som landade på Fuerteventura och Corralejo den här gången. Bra boende och ordning och redan på allt runt omkring men tyvärr sviktade vädret en aning. 

Förutom en kortvecka i Lindvallen har nästa år inte några större utsvävningar på resefronten att erbjuda. Det är istället ett år av planering och sparande för ett betydligt längre äventyr våren 2012.

Det var också året när den sista riktiga kopplingen till ett hus och det samhälle där jag levt närmare 25 år av mitt liv upphörde. Min mamma sålde sitt hus och flyttade därifrån.  Ett bra beslut och i det stora hela en länk som på intet sätt kommer att saknas.

En annan ganska osannolik händelse, som jag aldrig hade skrivit under på för ett år sedan, är att jag har börjat åka kollektivt till jobbet. Först en del av veckan och sedan några månader tillbaka varje dag. 

– – –

Det finns ständigt saker som jag har dåligt samvete för eller tycker att jag borde göra lite bättre, men sammanfattningsvis var 2010 ett bra år och ytterligare ett steg i rätt riktning.

2011 är på många sätt ett mycket mer oskrivet blad än vad 2010 på förhand var. Det är ett år där förväntan och spänning inför en lång resa kommer att byggas upp. Det gäller "bara" att få till ekonomin också.

Det är året när äldsta dottern går från "dagis" till förskola på riktigt när hon början nollan.

Tiden går och det gäller att gilla läget, försöka fila på sin fel och brister, hitta nya mål och bygga vidare på drömmar som kanske kan realiseras en vacker dag. Lättare sagt än gjort ibland.